Négyszögjeles UPS-ek

marketing@sosups.hu küldte be 2021. 09. 14., k - 18:31 időpontban

1

Az előző ismeretanyag a szünetmentes tápegységek kimeneti jelalakjairól szólt. Ez az írás a négyszögjeles típusokat mutatja be:

 

1.) KÉSZENLÉTI UPS

(Egyéb elnevezések: passzív, tartalék, offline, standby.)

Ez a típus a három leggyakoribb elektromos hálózati hibát képes kezelni:

2

A készenléti UPS működése:

3

Ha a hálózati feszültség tűréshatáron belül rendelkezésre áll, akkor azt kis mértékben szűrve átereszti és a fogyasztót arról táplálja. Szükség esetén ilyenkor az UPS-ben lévő akkumulátort is tölti.

Áramszünet, vagy tűréshatáron kívüli táplálás esetén pedig átkapcsol (tipikusan relével) 2-10 milliszekundum átkapcsolási idővel és (az inverter* segítségével) akkumulátorról biztosítja az elektromos táplálást.

 

*inverter: ez egy olyan elektronikai alkatrész, ami az UPS-ben akkumulátor (vagy az akkumulátortöltő / egyenirányító) által biztosított egyenáramot átalakítja a védett fogyasztók számára megfelelő váltakozó árammá.

 

Gyakorlati terhelési tartomány: < 0,5 kVA

 

Előnyök:

 • Olcsó,
 • Egyszerű felépítés.

 

2.) HÁLÓZATI INTERAKTÍV UPS, NÉGYSZÖGJELES KIMENETTEL

(Egyéb elnevezések: line-interaktív, vonal interaktív.)

Ez a típus az öt leggyakoribb hibát képes kezelni:

4

A hálózati interaktív UPS működése:

a.) Két funkciós inverteres típus

5

Az itt található két funkciós inverter** mindig az UPS kimenetére kapcsolódik. Ha a bemeneten a hálózati feszültség megfelelő, akkor az akkumulátor töltődik az inverteren keresztül. Amikor a bemeneten hiba van, akkor az inverter átkapcsol és az áram az akkumulátorból folyik az UPS kimenetére. A készenléti UPS-ekhez képest, az állandóan kimenetre kapcsolt inverter szűri és csökkenti az átmenő kapcsolási hálózati zavarokat (tranzienseket) és ellát két független energia útvonalat. Az inverter szabályozta UPS működéséhez nagyon kis energia elegendő.

 

**két funkciós inverter: olyan, két független energia útvonalat biztosító elektronikai alkatrész, ami egyrészt a hálózatból vagy az akkumulátorból érkező áramot szűri, illetve átalakítja a védett fogyasztók számára megfelelő árammá; másrészt az akkumulátor töltését is elvégzi – emellett képes a két energia útvonal közötti gyors átkapcsolásra.

 

b.) Feszültségszabályozós (AVR) típus

6

Ha rendelkezésre áll a hálózati feszültség, akkor az - a készenléti típusnál részletesebb - szűrést és feszültségszabályozást követően megjelenik az UPS kimenetén. A feszültségszabályozás (AVR [Automatic Voltage Ragulator]) egy adott tartományon belül történik, tehát ha a hálózati feszültség ezen az értéken belül van, akkor az UPS nem vált akkus üzemmódra, hanem elektronikusan szabályozza a feszültséget.

Amikor a hálózati feszültség ezen tartományon kívül kerül, akkor ugyanúgy átvált az UPS akkumulátoros táplálású üzemmódra, mintha áramszünet lenne, azért, hogy a megfelelő feszültség maradjon a kimenetén. Ekkor a kimenet négyszögjelet bocsájt ki.

Feszültségszabályozás esetén a kimeneti feszültség kismértékben eltérhet, ez azonban a legtöbb fogyasztó esetén nem jelent problémát. Az AVR technológia nagy előnye, hogy kíméli az akkumulátort, illetve megnöveli az áthidalási időt úgy, hogy az akkumulátorok csak akkor vannak tápforrásként használva, amikor az már elkerülhetetlen.

 

Gyakorlati terhelési tartomány: 0,5 - 5 kVA

 

Előnyök:

 • Nagy hatásfok,
 • Alacsony költség,
 • Magas megbízhatóság,
 • AVR-es típus esetén jó feszültségszabályozás.

 

Négyszögjeles típusok hátrányai:

- Csak egyfázisú megtáplálásra alkalmas,

- Nem alkalmas minden fogyasztóra:

 • Transzformátort tartalmazó elektronikai készülékekhez,
 • Villanymotorokhoz,
 • Egyes teljesítménytényező javításos (PFC) tápegységgel szerelt számítógépekhez.

 

Készenléti típusnál:

 • akkumulátoros üzemben, a kisebb hatásfok  (PF= ~0,6) miatt, költségesebb az üzemeltetése,
 •  Az üzemmódok közötti átkapcsolás 2-10 milliszekundum időbe telik, melynek hatására kis idő alatt feszültséglökés keletkezik, ami az érzékeny fogyasztóknak nem megfelelő.

Két funkciós inverteres vonal interaktív típusnál:

 • Ha az inverer meghibásodik, (ez elég ritka hibajelenség) és az UPS nem rendelkezik elektronikus elkerülő ággal (by-pass-al), akkor a kimeneten abban az esetben sem lesz áramellátás, ha a hálózati feszültség megfelelő lenne.

 

Négyszögjeles típusok - felhasználási terület: kis számítógépes munkaállomások.

 

Tekintse meg webáruházunkban a négyszögjeles UPS-einket!