A Home Office munka biztonságossá tétele szünetmentes tápegységgel!

marketing@sosups.hu küldte be 2020. 04. 07., k - 11:10 időpontban

Egy új, szokatlan helyzet állt elő, ugyanis nagyon sokan kényszerülnek otthon maradni és ez a későbbiekben várhatóan általánossá válik. Mivel kedvezőbb a cégek és a munkavállalók számára is. Az otthoni munkaeszközök már adottak, ezáltal a cégek csökkenteni tudják infrastrukurájukat. Ebben a helyzetben a munkavégzéshez a számítógépen kívül az energiaellátás is szükséges, mint fix háttér.

computer

Azáltal, hogy aki eddig a munkahelyéről most otthonról végzi ugyanazt a tevékenységet, semennyivel nem nő meg az energiaszükséglet, ez azonban egy kicsit összetetteb kérdéskör. Egyszerűsítve mondhatnánk azt, hogy sok kis fogyasztó, sok energiát használ, ugyanis mostantól az otthoni, erősebb gépek fognak üzemelni, az irodai gyengébb gépek helyett, melyek energia szükséglete is nagyobb!

 

office

Továbbá egy átlagos irodában akár a világítás, akár a fűtés, megoszlik a többi munkavégző között, míg ezt otthon egyéni fogyasztás. Természetesen egy iroda sok energiát fogyaszt, és úgy tűnhet, hogy amikor az nem üzemel, ezt megspóroljuk.
Azonban az irodának és egyéb munkahelyek Home Office idején is nagyrészt üzemelnek, a nagy fogyasztású szerverek nem állhatnak le, a fűtést, illetve a légkondicionálást működtetni kell, mivel a legtöbb ilyen berendezésnek fix hőmérsékletre van szüksége. Továbbá a munka monotonitását és az egyedül dolgozás stresszét csökkentendő, nagyon sokan a TV-t, a rádiót vagy zenét használnak háttérzajnak, ami ismételten plusz fogyasztást jelent.
Ez nem azt jelenti, hogy áram nélkül maradnánk, azonban az elektromos műveknek a hirtelen változó igények miatt jelentősen át kell szerveznie rendszerük elosztását és ez bizony jelenthet áramkimaradásokat is, amiket előre vetítendő - már több hírcsatornán megjelent-, hogy karbantartás miatt az összes jelentős áramszolgáltató kimaradásokra figyelmeztet a közeljövőben.

Így kerül a képbe a szünetmentes tápegység, röviden az UPS
 

Az UPS működése


Még a legegyszerűbb UPS-ek sem túl egyszerűek, ráadásul e mellet van még két sokkal összetetteb működésű UPS család is, ami még tovább bonyolítja a választást.


Az első típus, ami a legegyszerűbb az offline vagy standby UPS. A működése, tekintve egyfajta elosztóként üzemel. Ha a hálózatba csatlakoztatjuk, majd a UPS kimenetébe csatlakoztatjuk az eszközeinket (számítógépet/nyomtatót/egyéb elektromos eszközt) a hálózati áramot közvetíti tovább a készülékek felé és mindeközben feltölti saját akkumulátorait. Amikor áramkimaradás van, azonnal átkapcsol akkumulátoros üzemmódba és a feltöltött akkumulátorokból egy belső inverterrel biztosítja az áramellátást.


Ezek a fajta UPS-ek olcsók, azonban nem védenek az esetleges áramingadozások ellen, nem túl nagy kapacitásúak, illetve a rossz minőségű, ingadozó áramellátás esetén gyakran terhelik az akkumulátort. Ez a fajta UPS egyre kevésbé elégíti ki a „modern” kor igényeit.


második típus a vonali interaktív (line interactive) UPS-ek, amik az előző típushoz képest már túlfeszültségvédelemmel vannak ellátva, azaz nemcsak az áramkimaradás, de a hirtelen feszültségváltozás (pl. tavaszi viharok) ellen is védenek. Itt a különbség többek között a beépített túlfeszültségvédő, ami folyamatosan figyeli a bejövő feszültséget és felfele és lefele is korrigál, ha szükséges, ezzel védi a rádugott készülékeket. Ezek a UPS-ek jellemzően már nagyobb kapacitással is működnek, használhatóak irodai, illetve otthoni (PC-k, nyomtatók, szkennerek, egyéb) perifériák védelmére és szünetmentesítésére. A vonali interaktív UPS tökéletes választás, ha a rádugott készülékek nem különösebben érzékenyek az egyéb hálózati zavarokra.


harmadik, jellemzően legelterjedtebb típus, a kettős konverziós, vagy online UPS. Ennél a típusnál a kiszolgált készülékek nincsenek direkt összeköttetésben a betáppal, a váltakozó áram a készülékben egyenárammá alakul, erről tölti az akkumulátorokat, majd egy másik áramkörön újra váltakozó árammá alakítja, innen a kettős konverziós elnevezés is. Ezáltal galvanikusan leválasztja a fogyasztót a hálózatról. A készülék szinusz jelet állít elő, előnye, hogy véd mindenféle hálózatiáramban található hibától, emellett még a generátorról érkező áramot is megfelelővé alakítja. Ennek az UPS típusnak a teljesítménye is magasabb, de a tudása miatt a magasabb árkategóriába tartozik. Felhasználási területük általában ipari berendezések, érzékeny perifériák, szerverek védelme.

 

makelsan

Az UPS-eknél fontos adat a készülékek energiaigénye. Egy átlagos, otthoni használatra szánt PC energiaigénye LCD monitorral kb. 150-200W, amit egy régebbi, CRT monitor másfélszeresére-duplájára is növelhet. Általánosságban tehát elmondható, hogy az újabb, korszerűbb készülékek energiaigénye alacsonyabb a régebbeikénél. Fontos pontosan tudni az energia felvétel nagyságát, és ahhoz kell méretezni a UPS teljesítményét.


Itt fontos megjegyezni, hogy UPS-eknél VA-ban (VoltAmper) adják meg a teljesítményt, ez a névleges teljesítmény, amiből lejön a saját működéséhez szükséges teljesítmény veszteség. Igy a VA-értéket meg kell szorozni általában 0,6/0,7-tel, hogy a tényleges teljesítményt Wattban megkapjuk. Tehát ha pl. egy 140 W-os számítógépet és egy 60 W-os monitort szeretnénk szünet mentesíteni, akkor a 200 W fogyasztásnál legalább 4-500VA-es UPS-t kell választanunk. Általában a magasabb teljesítményű UPS-ek az alacsonyabb energiafelvételű berendezéseket tovább tudják ellátni, de ez a futásidő kalkulátorokkal kiszámítható.


Amennyiben áramkimaradásra szeretnénk felkészülni, érdemes összegyűjteni, mely készülékeket szeretnék csatlakoztatni. Egy számítógép például monitor nélkül nem ér sokat és a monitornak is külön áramellátás kell. Ha a tevékenységünk online történik, akkor muszáj lesz a routert és/vagy a modemet is szünet mentesíteni!

Hogyan védekezz a túlfeszültség ellen?

Ha a viharokra és a villámcsapások által okozott túlfeszültségektől akarjuk megvédeni készülékeinket és nem szeretnénk UPS-be beruházni, akkor is érdemes beszerezni otthonra egy sokkal olcsóbb túlfeszültségvédőt. Ezek a készülékek leginkább egy hagyományos hálózati elosztóhoz hasonlítanak és ugyanúgy kell őket használni is, de megvédi eszközeinket egy esetleges villámcsapás okozta túláramtól.

Ezen eszközök legtöbbje, rendelkezik extra kimenetekkel: pl: USB töltő, telefon, internet (RJ45), illetve koax csatlakozást, így ezekre az extra csatlakozókra kötött készülékbemenetek is védettek túlfeszültség ellen.

tulfesz

 

Mi a helyzet a laptopokkal

 
Egyre többen dolgoznak már otthonról is laptoppal. Ebben az esetben semmi teendőnk nincs, ugyanis a laptopnak van akkumulátora és alapesetben arról is működik, tehát egy áramkimaradás nem okozhat problémát! Sajnos csak részben igaz!
Általában a laptop valóban működik akkumulátorról és teljesen/majdnem teljesen feltöltött akkumulátor esetén, akár két órát is dolgozhatunk róla.
De... A Home Office egyik elterjedt módja, a cégnél levő szerverre csatlakozva a szerveren történő munka, illetve adattárolás, aminek elengedhetetlen része a stabil és gyors internet, - ami áramszünet esetén nem áll rendelkezésre -, így hiába tud a laptop akkumulátorról működni, tényleges munka áramszünet alatt nem végezhető internet nélkül.
Tehát ha a modem és/vagy a routert szünetmentes tápegységről tápláljuk, akkor áramszünet esetén is tudunk laptopunkról zökkenőmentesen dolgozni!

 

laptop

 

Minden kedves ügyfelünknek szünetmentes
Home Office munkát kívánunk!
Kérje munkatársaink segítségét,
a megfelelő szünetmentes megoldáshoz!